Årets sista kok

I lördags var det dags att brygga årets sista kok, en IPA som än så länge är namnlös.
För första gången någonsin testade jag på att använda humlepåsar när jag bryggde, jag hoppas att det inte gör någon större skillnad i smaken för jäklar vad smidigt det var när det var dags att sila ölet när det skulle ner i jäshinken.
Jag har  läst någonstans att man ska ha upp till 20% mer humle i påsarna än om man låter det flyta fritt i koket. Huruvida det stämmer eller ej vet jag inte, det enda jag vet är att jag inte tänkt på det under bryggdagen. Jag glömde även att trycka i någon form av tyngd i påsarna så de skulle sjunka ner lite. Men det lukta öl i köket, så det lär ju bli drickbart.
Någon som har större erfarenhet än mig (vilket inte är så svårt) av att använda humlepåsar får gärna kommentera här på bloggen om era erfarenheter och reflektioner kring påsens vara eller icke vara.
Jag har även en hop-spider liggandes som jag inte använt än, tänkte ta och testa den inom en inte alltför avlägsen framtid och se hur det är att brygga öl med en sådan.

5 Comments:

  1. Vi har kört med humlekokpåsar ett tag nu och jag måste säga att det inte gör någon märkbar skillnad för oss. Vi har ingen tyngd i våra heller utan pressar ner dem under ytan med en slev tills de har sjunkit och sedan cirkulerar de runt i koket. Tror man ska vara noga med att ha mycket extra utrymme i kokpåsarna så man inte knyter så tight eftersom humlet expanderar riktigt mycket, framförallt pellets. Kan tänka att det är när humlen inte har plats att röra sig fritt som problemet med utbytet uppstår. Vi har alltid så mycket utrymme i påsarna så humlen kan flyta fritt inne i påsarna. Mycket smidigt är det i alla fall och påsarna är ju bara att vränga in och ut över komposten, skölja ur och sedan köra i diskmaskinen så är de som nya sedan.

    • Det är ju ett tiopack med påsar när man köper dem så mängden påsar så jag inte som ett problem. Jag har också biltemagrytan och efteren rejäl wirlpoolning är den i stort sett helt klar. Påsarna cirkulerar runt ordentligt så tror att det inte är stor skillnad mellan påsar och spindeln. 🙂

  2. Precis som Ricard skriver så borde det väl ha att göra med storleken på påsen? Säg att du har en stor BIAB-påse så borde det väl inte ge sämre utbyte? Jag ska själv börja med humlepåse, och har en lite större.

  3. I mitt första kok försökte jag att slå in humlen i IKEAs nylonväv och som Ricard säger – humle expanderar! Slutade i att jag klippte upp alla paket för att nån smak skulle leta sig ut i vörten. Nästa kok använde jag dom billiga humlepåsarna i muslin tyg, dom funkar säkert med hela kottar men jag hade pellets och det gick rakt igenom, och satte sen igen tappkranen på min Biltema gryta, efter det byggde jag humlespindel och köpte dom finmaskiga nylon humlepåsarna från Humlegården och det gör livet mycket enklare! Jag kan inte se att jag får mindre smak eller bäska för att jag använder påse – och det humle går ju igenom påsen också men mycket mindre än om man har det helt löst. Fördelen med spindel är ju att det bara är att fylla på den – med separata påsar för varje giva så måste man ha rätt många…

    • Living Dead Brewery

      gött! ja håller med om att spindel låter mycket smidigare, får bli att testa den nästa gång. har ju de humlepåsarna du prata om hemma så kan man köra de i spindeln är det ju lysande! 🙂

Lämna ett svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.