Kaffe ger starkare öl

kaffeporterx4Igår buteljerade jag mina versioner av kaffeportern, ska bli otroligt kul att testa dessa när de har fått lite kolsyra och stått till sig en stund.
För några dagar sen la jag upp en bild på hinkarna fick jag frågan om jag inte skulle ha jäsrör i dessa. Mitt svar var att de hade jäst klart redan, det jag inte tänkt på är att kaffebönor innehåller socker. Som tur var kolla jag till hinkarna och såg att två av locken börjat bukta uppåt, så jag fick öppna lite på sidan och lätta på trycket.
Lite nyfiken blev jag sen på det hela och bryggde en av de sorter jag hade i ölen, dock inte kallbryggde som jag gjort med det jag tillsatte. Det visade sig att när det svalnat hade hydrometern ökat från 1.000 till 1.006.  Det vill säga inga jättemängder socker, men dock. Har lagt fram kaffeböner som jag ska mala och kallbrygga ett dygn för att se hur mycket socker jag får ut på det sättet. Sen har jag förstått att det beror på hur de är torkade/rostade. Trotts att det var så lite socker så verkar det som det kicka igång jäsningen igen, i alla fall på två av kaffesorterna.
Det måste vara kaffet, annars har jag ingen aning varför de börja jäsa igen. Jag återkommer angående detta när jag har “forskat” lite mer. Det vill säga kallbryggt en rejäl skvätt kaffe för att sen tillsätta lite jäst och se vad som händer.

Comments are closed.