RE: lakritsporter

Efter mitt förra inlägg om lakrits i öl så har jag inte kommit så mycket längre i funderingarna på att göra en porter mer än att jag provade LakridsPorter från Det Lille Bryggeri, vilken jag tycker är en riktigt trevlig lakritsporter.
Men efter att ha så mycket annat att tänka på så la jag tankarna om en lakritsporter åt sidan tills Stridsbrygd svarade på en kommentar som jag gjort för nån månader sen på bloggen. Då slog det mig att jag skulle ju ha mailet Det lille Bryggeri och frågat hur de tillsatte sin lakrits i bryggden. Att maila bryggerier och fråga om delar i deras recept eller tillverkningsprocess är ju lite chansartat, men denna gången fick jag svar:

Hej Magnus

Vi bruger rå lakrids, denne tilsættes på 2 steder. Først i kogningen, det er der vi bruger den rå form.
Vi tilsætter også i gærtank, der laver vi en flydende form. (kog den rå med vand så den smelter. 50 % vand 50 % lakrids)

Håber dette kan hjælper, ellers må du vende tilbage.

René Hansen

Det är nog dags att ta tag i receptskrivandet av en lakritsporter snart …

3 Comments:

  1. Jag sitter just med min “Röd/Svart” som jag kallat för oatmeal stout, haft den på flaska ett par veckor och lakritsen växer. Gott! Det “svarta” är en tesked, ungefär, av Kung Markattas lakritspulver. Inköpt på ICA. Och så några stjärnanisar som jag köpte i Peking. (Finns förstås i Sverige, också :-). Det “röda” är några torkade chilifrukter som ger en lite angenäm hetta och går bra ihop med lakritsen. Detta kokade jag upp ihop med primingsockret, lät stå och dra över natten och hällde i hinken jag flaskade ifrån. Jag hade gjort en sats på 15 liter och delade i två. Den andra halvan fick kaffe, kanel och karemumma. Föredrar lakritsvarianten …

    • Magnus Rönnerup

      Ursäkta sent svar! Det låter intressant, jag har inte kommit till skott att brygga min än, men det ligger i “to do” listan! Du råkar inte bo i närheten av malmö så man kan bjuda in sig på en öl? 🙂

  2. Bor i Bergslagen, så … 🙂 Och så är det slut på’t. Ska pröva igen med enbart chili. Och enbart lakrits. Mot slutet tyckte jag att lakritsmaken också gav lite “syntetsötma”? Tänker att din metod att blanda blåbärsölet med annat öl för att hitta rätt smaktillsatsmängd verkar smart.

Lämna ett svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.