Om man brygger en batch på 20-25 liter och man beräknar att alkoholhalten ska bli max 7% så behövs det oftast inte någon förkultur. Det är i och för sig beroende på hur färsk jästen är. Jag kör alltid förkultur när jag använder mig av flytande jäst. Både för att få igång jästen men även för att jag gör en förkultur på en halvliter mer än vad som behövs till bryggden som jag häller av i en burk och ställer in i kylen till nästa bryggning.
Hur man gör en förkultur
En förkultur skapas av 100 gram maltextrakt per liter vatten. Jag brukar sätta mina förkulturer 2-3 dagar innan bryggning. Låter den stå på min magnetomrörare 24-36 timmar för att sen sätta in den i kylskåpet tills morgonen den dagen det ska bryggas. Då ställer jag den i rumstemperatur så den kommer upp i en vettig temperatur innan jag pitchar med den (slänger i den i jäshinken).
- Koka upp vatten bland i maltextrakt
- Låt koka cirka 10-15 minuter
- Sätt på lock, och kyl ner
- Häll i jästen
- Sätt på lite ugnsfolie du sprutat Star San på
- 1-1½ dygn på magnetomröraren
- Kylskåpet i 1-3 dagar, plockas ut ur kylen när bryggdagen börjar.
Mängden jäst och hur stor förkulturen ska vara kan man använda sig av bland annat kalkylatorn på MrMalty’s sida.