Give People Hops For The Future

Detta är den första öl jag någonsin bryggt själv, och för att göra det ännu “svårare” så gav jag mig på att skapa ett recept själv. Riktigt vad jag tänkte vet jag inte riktigt mer än att dessa humlesorterna innehåller många av de IPOR jag gillar.
Sagt och gjort så knåpa jag ihop detta receptet, bad om lite råd på shbf.se´s forum.

Humle: Cascade, Chinook, Amarillo
Malt: Pale ale, Carapils, Dark Crystal
Jäst: US-05

 

Batch:001

Bryggdes: 2012-08-14
Buteljerades: 2012-09-01
Kommentar:
Den 14 augusti var det äntligen dags att brygga min första match, och det gick inte riktigt enligt planerna då redan när jag skulle tappa ut vörten så hade den letat sig in i vörtsilen så jag fick ut en knapp deciliter innan det blev totalstopp. Efter att ha öst över all mäsk till en jäshink så var det bara att ta ut silen, rengöra och sätta tillbaka. Denna gången med skarven i nätet nedåt istället för uppåt som det råkat hamna innan. Sen flöt allt på som det skulle. ja förutom att jag antagligen misslyckades ganska kraftigt med det här med de olika temperaturerna.

Ett annat problem innan detta var även att krossa malten, det gick inte så smidigt att göra med en brödkavel så jag fick gå över till en mortel. Men även här tror jag inte att jag fick det tillräckligt krossat. Så nästa bryggd kommer bli en andra batch efter detta receptet och då med inköpt färdigkrossad specialmalt (pale ale malten hade jag köpt in krossad). Förutom det så flöt själva bryggningen på bra.

 

Ett annat misstag jag gjorde var att jag inte verkar ha fått rätt mätresultat när jag mätte pre boild gravity eller OG. Vilket av de som var fel/rätt har jag inten koll på. Dock kollade jag gravity igen efter att det hade stått ett dygn i primären och då visade mätaren på 40 istället för 60 som jag först hade skrivet ner på bryggdagen. Så till nästa match ska jag vara än mer noggrann med mätningarna (för jag tyckte faktiskt jag var det redan denna gången). Det lär även vara så att pre boild värdet inte stämmer det minsta då jag glömde kompensera för värmen. (Tack till Bee på Bryggaren för detta påpekandet)

 

Dock puttrar det på bra i jäshinken nu efter ett dygn.

 

Den 27 augusti, hade det slutat bubbla i jäsröret och gravitationstestet hade landat på 10 tre dagar i sträck så då tyckte jag att det kändes lägligt för att torrhumla det hela.

 

 

Lämna ett svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.