Malt
Malt är den vanligaste extraktgivaren i öl och brukar delas in i grupperna basmalt och specialmalt. Malten är ger ölets dess sötma, färg och fyllighet, men påverkar även dess skum och arom.
Läs mer om malt här …
Humle
Humle är en art i familjen hampaväxter och är en flerårig ört som kan bli sex till sjumeter höga och
kan växa så mycket som hela 20 centimeter per dygn. Humle är en tvåbyggare, det vill säga att det finns manliga och kvinnliga växter, där det är kottar från honväxten som används vid ölbryggning.
Humle ger olika egenskaper på ölet beroende när man tillsätter de i koket. Ju längre de får koka desto mer beska ger det ölet. Humle som tillsätts mot slutet av koket bidrar till ölets smak och arom.
Läs mer om humle här …
Jäst
En bryggare gör vörten men det är jästen som gör ölen brukar det heta, och visst är det så. Jästen bryter ner sockerarterna i vörten och bildar alkohol och kolsyra, under jäsningen bildas det ämnen som bidrar till ölets smak och doftkarraktär.
Läs mer om jäst här …