Att tänka på är att din hydrometer är kalibrerad för en viss temperatur (oftast 20 grader celsius). Så om de mätningar du gjort har haft en annan temperatur måste du först korrigera resultatet.
Primar du ditt öl med socker så kan du räkna med en ökning av alkoholhalten på cirka 0.2 – 0.3%. För en mer exakt siffra så kan du använda formuläret här: Prima med socker.
Det finns två olika formler att använda när man ska räkna ut alkoholhalten i sitt öl. Alternativ 1 används till öl under 6% och alternativ 2 till starkare öl.
Att de olika formlerna ger så pass olika värden beror på att att förändringen av gravityn inte är linjär med förändringen av alkoholhalten. Ingen av formlerna är helt exakt.
(OG – FG) * 131.25 /1000 skall det nog vara..
Hej Jonathan!
Nej den formeln stämmer. Du får bara inte fuska och glömma skriva kommatecknet 🙂
ex. 1,070 – 1,010 = 0,06
0,06 * 131,25 = 7,875 %
man kan även göra så här:
70 – 10 = 60
60 / 7,62 = 7,874 %
För starkare öl finns även denna formel: http://www.brewersfriend.com/2011/06/16/alcohol-by-volume-calculator-updated/
Tydligen bra att använda när styrkan går över 6% under 6% är skillnaden mellan denna formel och den du använder marginell.
Tack, den hade jag inte sett innan! får lägga in den med här på sidan.
Ganska exakt ett år senare kom jag ihåg att fixa detta.. men nu är den på plats! 🙂
har dålig kläm på det här har just satt ett öl, men har bara en oechle mätare att tillgå. mitt start värde blev 85 oechle.
blir det samma som 1.085 og?
i stort ja 🙂 1.08465