Om man inte har möjlighet att kolsyresätta sin öl på ett fat så kan man välja att prima sina flaskor med socker eller med en sockerlag i en “tapphink”. För att räkna ut hur mycket socker man ska ha i sin öl för att nå önskad kolsyrenivå kan man använda sig av följande formel:
Antal gram socker = 15.195 x Ölmängd i gallons ( Önskad CO2 nivå - 3.0378 + .050062 * T - .00026555 * T * T ) T = Temperatur i Farenheit
Eller så kan man använda sig av detta formulär:
Ökad alkoholhalt
När man primar sin öl med socker i någon form så kommer jästen att tugga i sig sockert, då flaskan är förseglad med en kapsyl så kommer inte gasen ut utan går ner i ölen och bildar kolsyra. Under denna jäsningsprocess så kommer din öl även att öka lite i alkoholhalt. Formlen jag använt till formuläret ovan bygger på:
Ett kilo socker ger 386 Öchsleliter. Dvs ett gram socker ger 0,386 Öchsleliter. 6,5 gram socker/liter ger 0,386 * 6,5 = 2,5 Öchsle (avrundat) Sockret jäser ut till 100% Varje Öchslegrad ger 0,131 % vol. alk. (avrundat) 2,5 * 0,131 = 0,33 (avrundat) Källa: shbf.se/bryggaren