Man bör inte ta varmvatten ur kranen för att snabba på bryggdagen

Jag har läst på olika ställen om hembryggare som tar varmt vatten ur kranen till mäskningen för att snabba på processen. Själv hört sen innan jag börja brygga att varmvatten inte är klassificerat som livsmedel. För att få reda på hur det låg till skicka jag en fråga till VA Syd.

Tack för ditt mejl och din fråga!

Nej det är inte så bra att dricka varmt vatten från kranen.

Vi levererar ju alltid vattnet kallt och direkt från vattenreningsverket och kvalitetskontrollerna där, och det får aldrig ha en temperatur över 8 grader.
Så det kommer kylskåpskallt för att levereras så färskt som möjligt och direkt till kranen.

Varmt vatten från kranen däremot, måste först passera och värmas upp i en varmvattenberedare i varje hus för att bli varmt.
Det gör att det inte räknas som dricksvatten längre, för precis som du skriver så kan värmen frigöra eventuella avlagringar på vägen.
Så det hjälper inte att spola först när det gäller varmvatten, eftersom eventuella avlagringar ju fortfarande kan komma med.
Så vi rekommenderar att du fortsätter att använda det kalla vattnet till din bryggprocess, även om det innebär lite mer tidsåtgång.

 

Comments are closed