Mäskvattnets temperatur

Den typ av mäskning jag använder mig av kallas infusionsmäskning eller enstegsmäskning använder sig bara av en rast. Man brukar säga att mäskningen består av olika raster, där varje rast består av en temperatur och tid. 

Jag tillsätter mitt vatten i mäsken och låter det stå där utan att höja temperaturen under mäskningstiden. Det finns andra metoder där man höjer temperaturen successivt under mäskningen.
Temperaturen under mäskningen är en stor del av vad du kommer att få för öl när det jäst klart. Har du en mäsktemperatur på 62-65° C får du ett öl som jäser ut mycket. Vill man ha ett öl med en medelstor kropp har man en temperatur på 67 – 70° C. Mäskar man högre, 70-72° C, får man ett öl med stor kropp.

Beräkna temperaturen på mäskvattnet

För att beräkna temperaturen på mitt vatten för att få rätt temperaturen använder jag mig av detta formulär. Glöm inte värma upp mäskkärlet med varmt vatten innan du tillsätter mäskvatten och malt.

Öka temperaturen i mäskkärlet

För att öka temperaturen i de olika stegen i en flerstegmäskning, eller vid utmäskning kan man använda sig av detta formuläret för att räkna ut hur mycket kokande vatten man ska tillsätta för att nå önskad temperatur.

2 Comments:

  1. Hej, hur ser formeln ut för att räkna ut mäskvattnets temperatur? //Björn

Lämna ett svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.