Hydrometer

Hydrometer in action

Hydrometer in action

En hydrometer används för att mäta vätskors densitet. Vid ölbryggning används den för att kolla hur mycket socker det finns kvar i vörten. Om man mäter det blivande ölet innan och efter jäsningen så kan man räkna fram alkoholhalten. En hydrometer är oftast kalibrerad för vätska vid 20 grader, om man gör en mätning vid annan temperatur så kan man omvandla detta mätresultat med formuläret nedan. Istället för en hydrometer kan man även göra mätningarna med en refraktometer.

Hur använder man en hydrometer?

Se till att både mätglas och hydrometer är rena från smuts, vilket annars kan påverka mätresultatet. Likaså kan malt och humlerester i vörten göra att mätresultatet inte blir tillförlitligt, så försök att få se ren vört som möjligt.
Även skum på ytan, luft – och kolsyrebubblor under hydrometern påverkar också mätresultatet, ett väl beprövat knep är att snurra hydrometern lite när man stoppat ner den i vörten. För att få bort skummet på ytan brukar jag fylla mätglaset så pass att det rinner över när jag stoppar i hydrometern, på så sätt rinner det mesta av skummet bort.

 

=GR*((1.00130346-0.000134722124*((CEL* 9/5)+32)+0.00000204052596*((CEL* 9/5)+32)^2-0.00000000232820948*((CEL* 9/5)+32)^3)/(1.00130346-0.000134722124*((HK* 9/5)+32)+0.00000204052596*((HK* 9/5)+32)^2-0.00000000232820948*((HK* 9/5)+32)^3))

 

GR = Gravity hydrometern visar
CEL = Antal grader vid mätning
HK = hydrometerns kalibreringstemperatur

Lämna ett svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.