Brygga öl hemma

Detta är ungefär hur en bryggdag ser ut för mig, dock bör du ha i åtanke att alla hembryggare gör på sitt sätt. Jag försöker ta upp en del alternativ till alternativa lösningar till det sättet jag brygger mitt öl på.

Utrustning för hembryggning

Kastrull – Desto större kastrull du har desto bättre – för finns det risk att det kan koka över så gör det gärna det.
Kylspiral – görs lätt själv, och man sparar många hundralappar mot att köpa en färdig.
Lakkärl – antingen om man gör som jag och använder en ombyggd kylväska med en Bazooka Screen eller om man kör en hink-i-hink lösning
Hinkar – Minst en men fler underlättar (minst 2 om man kör lakkärlet med hink-i-hink)
PBW och Star-san – rengöring och desinfektering
Våg (mäta humle och malt med)
Durkslag
Saftsil + eventuell extra silduk
Mätglas
Termometer
Hydrometer
Flaskfyllare
Kapsyleringsapparat
Kapsyler
Slangar – till flaskfyllare och att transportera öl mellan jäshinkar
Jäsrör
Tappkranar – till jäshinkarna

Malt till Bevare of the Shadows

Malt till Bevare of the Shadows

Ingredienser

Vatten
Malt – finns att köpa färdigkrossad om man inte har tillgång till en maltkross
Humle – pellets eller kottar
Jäst – finns i två varianter, som flytande eller som torrjäst

Bryggdag

En bryggdag bör du räkna med att det tar cirka 6-7 timmar. Med erfarenhet och lära sig hur man planerar de olika stegen samt beroende på vilken utrustning och vilken batchstorlek man har kan man få ner det till 5-6 timmar. Så här brygger jag mitt öl …

Mäskning

Bryggdagen börjar med att man mäskar in, hur man väljer att göra mäskningen beror på vad man är ute efter och hur invecklat man vill göra det hela.
De vanligaste typerna av mäskning är infusionsmäskning eller stegmäskning.

Infusionsmäskning

Detta är den metod jag själv använder vilket också är den lättaste. Den går till på det sättet att man värmer upp vattnet till en viss temperatur (beroende på maltens temperatur). Sen häller man i vattnet i mäskkärlet och sen tillsätter man malten stegvis. Här är det viktigt att man rör runt ordentligt så man får bort alla klumpar av malten.
Temperaturen på mäskningen är viktig då den är en stor del av vilket öl vi får i slutändan. I stort kan man väl säga ju högre temperatur du har på mäskningen desto mer kropp får du i ölet.
Mängden vatten man använder jag 2,5 gånger mer vatten än krossad malt.

Stegmäskning

Denna metod har ofta benämnts som den bästa metoden för hembryggare för att få så hög effektivitet som möjligt. Den innebär att man börjar mäska in i låg temperatur för att sen höja temperaturen under mäskningens gång.

När det gått 60 minuter tappar man över vörten till en jäshink (eller direkt i kastrullen om man har möjlighet att mäta mängden vätska i den). Den första vörten som kommer ut är grumlig, denna samlas smidigast upp i en tillbrinkar för att sen tillsättas överst i mäskkärlet. Detta gör man några gånger tills man får en klar vört.

Lakning

Efter man mäskat är det dags för lakning, detta steget är till för att skölja malten och få ut det sista sockret från malten.
Precis som mäskningen finns det olika sätt att göra detta på: Kontinuerlig lakning och Satslakning.

Själv använder jag kontinuerlig lakning trotts att satslakningen är enklare, men ska ge lite sämre utbyte. Vid satslakning häller man i allt lakvatten i mäskkärlet direkt, men vid kontinuerlig lakning tillsätts vatten i samma takt som det rinner ut. Riktigt så är det väl inte för mig, jag häller på vatten efter hand som jag börjar se maltbädden. Då häller jag på vattnet i ett durkslag som jag håller några centimeter över malten, detta för att förhindra att strålen blir för hård och “gräver” hål i maltbädden. Lakvatten ligger runt 77 – 78 grader.
Fyll mätglaset med vört och mät med hydrometern, PB (pre boild), anteckna värdet. Glöm inte att mäta temperaturen och anteckna antalet grader också.

Vörtkok

Nu är det dags att koka vörten, den normala tiden för detta är 60 – 90 minuter (men även längre koktider förekommer), där 60 minuter ses som minimum. I början av koket bildas ett skum i kastrullen, detta kan man skumma av med en hålslev eller liknande, detta är dock inget jag gör. Om man inte tar bort skummet så lägger det sig efter några minuter och då startar jag min klocka och tillsätter min första humlegiva (om receptet säger så).
Humlegivorna kan kastas direkt i kastrullen, eller så kan man använda sig av så kallad hop-spider eller av humlepåsar. Jag har länge kastat i humlen direkt i kastrullen men kommer nog övergå till någon av de andra metoderna. Ska testköra de båda några gånger till innan jag bestämmer mig.

Humle till Zombie Dust

Humle till Zombie Dust

Under koket tillsäts humlen enligt de olika givorna som står i receptet. 60 minuters humle när det är 60 minuter kvar på koket och så vidare.
När det är 15 minuter kvar på koket tillsätter jag jästnäring, Protafloc (klarningsmedel) och kylspiralen (för att döda bakterier).
Vid kokets slut är det dags att stänga av plattan, och sätta igång kylningen (varning, här kan vattnet i kylspiralen “hosta” och skvätta varmt vatten ur den slang där vattnet lämnar kastrullen. Locket ska vara på kastrullen när kylning sker för att hindra att det kommer i oönskade bakterier med mera. Jag har en blomsterspruta med färdigblandad Star-san i som jag sprutar på locket innan jag sätter på det.

Fyll mätglaset med vört och mät med hydrometern, OG (Original Gravity), anteckna värdet. Glöm inte att mäta temperaturen och anteckna antalet grader också. Häll INTE tillbaka provet då det är risk att du infekterar ölen.

Whirlpool

Själv gör jag inte detta, vet egentligen inte varför. Provade en gång i början av mina bryggningar och tyckte inte det gav något resultat så nu kör jag över allt till jäskärlet via en saftsil (vilket jag i och för sig hade gjort även om jag whirlpoolat).

Jäsning

När vörten är kyld och befinner sig i jäshinken är det dags att tillsätta jästen.

Torrjäst

Torrjäst bör enligt många rehydreras, vilket säkert är sant. Men jag har aldrig gjort detta och det har blivit bra ändå. Men om det blivit bättre genom att rehydrera den …

Flytande jäst

Med flytande jäst bör man göra en förkultur. Det är inte alltid nödvändigt att göra detta, men jag rekommenderar ändå alla att göra detta om möjlighet finns.

När du har pitchat jästen så sätter du på locket med jäsrör med Star-san i och skakar hinken en minut eller tre för att syresätta vörten. Sen placerar du hinken där det är jämn temperatur runt 20 grader (allt beroende på vilken jäst du använder, till lageröl är det mycket lägre temperaturer).

Buteljering

Efter cirka en vecka bör primärjäsningen vara klar, men genom att låta hinken stå en vecka till så låtar man jästen få tid på sig att städa upp en del felsmakar man inte vill ha i sitt färdiga öl.
Här efter brukade jag flytta allt från hinken till en annan rengjord och desinfekterade hink för att torrhumla, nuförtiden hoppar jag dock över detta steg och torrhumlar i primären fyra till fem dagar.
Har man möjlighet här bör man kallkrascha grönölet så nära nollan man kan i minst ett dygn för att så mycket skit som möjligt ska sjunka till botten av kärlet.
Nuförtiden flyttar jag över min öl till fat där jag tvingar i kolsyran, men i början av min “bryggarkarriär” så prima jag med mocca sockerbitar (en mocca sockerbit i varje 33 centilitersflaska, en bitsocker i varje 50 centilitersflaska). En sak att tänka på är att låta grönölet få rumstemperatur igen innan man primar och buteljerar.

En annan lösning på att prima med socker är att göra en sockerlag och hälla i, detta har jag dock aldrig testat själv då jag tyckt det var så pass smidigt med sockerbitar plus att jag visste att jag fick exakt samma mängd socker i varje flaska. Vilket i sin tur gjorde att jag inte var så oroad för flaskbomber.
Flaskorna bakar jag i ugnen när de är tomma och jag har en 20 – 30 stycken. Genom att baka flaskorna i ugnen så behöver jag inte tänka på detta momentet när det ska buteljeras utan behöver bara rycka bort foliet, stoppa ner sockerbiten med hjälp av en desinfekterad picett. Fylla på grönölet med en flaskfyllare och lägga på en kapsyl. Jag bruka alla flaskor och bara lägga Star-san dränkta kapsyler över flasköppningen innan jag tryckte fast kapsylerna med kapsyleringsapparaten. Funka kanon och fick ingen infektion i någon. Visst kan man vara snål och försöka få ut så mycket som möjligt, men mitt tips är att sluta buteljera så fort det börjar komma jäst eller kanske framförallt humlerester i flaskfyllaren. Det är inte trevligt att öppna en flaska och få med detta i glaset.

Fyll mätglaset med grönöl och mät med hydrometern, FG (Final Gravity), anteckna värdet. Glöm inte att mäta temperaturen och anteckna antalet grader också. Häll INTE tillbaka provet då det är risk att du infekterar ölen.

20130804-135811.jpgNär väl kapsylerna är på flaskorna bruka jag skaka om de och skölja av dom från eventuell grönöl som läckt eller runnit över kanten på flaskorna.
Ställ undan flaskorna i två till tre veckor i rumstemperatur, in med en eller några i kylskåpet. Öppna och njut av din egna hembryggda öl!

Genom att knappa in ditt Original Gravity och Final Gravity i formuläret du hittar under fliken “Räkna ut alkoholhalten“.

Sen “måste” ju flaskorna få etiketter, här går att läsa hur jag gör mina.

5 Comments:

  1. Hej!
    Hur lång tid tar det från början till att man kan börja dricka ölen? Ska ge ett nybörjarkit till min man och tanken är att ölen ska vara klar till jul. Tack!

    • Hejsan, efter att man har bryggt det så tar det ungefär en 4-6 veckor innan det är drickbart (om man inte kör nån tyngre stout eller så)

  2. Hej! Fråga: Lakar du direkt i mäskkärlet med en bazooka som filter? Gillar din sida. Bra som kunskaps- och inspirationskälla. Med vänlig hälsning, Janne

Lämna ett svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.