Flis, spån eller kuber?

Sitter och planerar lite inför en framtida stout, där jag har planer på att låta halva batchen ska få “fatlagras”. Tittar genom de olika alternativen Humlegården har, och blir inte riktigt klok på vilken som är att föredra. Det lutar dock lite åt ekspån, amerikanska medium toast eller ekflis bourbon, mest för att jag skulle vilja ha den amerikanska viteken. Att spånen inte är ex bourbon utan helt färska tar lite emot. Man kan ju dränka de i bourbon själv och det är ju inte så länge de ska ligga i så jag antar att det egentligen inte har någon större betydelse om de är nya eller begagnade.

Egentligen låter ekkuber som det smidigaste alternativet att jobba med och får lika dosering gång efter gång, men så är det ju att det är den franska eken. Fast det kan ju bli bra ändå? 🙂

Har någon testat de olika så får ni gärna ge mig lite råd här!

4 Comments:

 1. Jag har testat alla de varianterna, utan att ha nån favorit. Har fått fina resultat av både spån och flisor. Kuber tar längre tid, är väl allt jag har att säga (har en imperial stout som myser med kuber för tillfället)..

  Bourbonflisorna luktade väldigt gott iaf 🙂

  • Jo läste någonstans att de rekommendera kuber till RIS osv och flisor till IPA och annat som ska drickas snarast möjligt 🙂

   Men jag har ju gamla fatbitar från bourbonfat hemma, men de är ju ett tag sen de användes. Fast när jag prata med thorslundakaggen sist så fick jag loss spillbitar mot fraktkostnaden. (Detta var för att ha med när jag håller i whiskyprovningar, samt att “flasklagra” en whisky. DVS jag tog råsprit (från Laphroaig) och tryckte i ekstavar i flaskan.

   http://www.whiskyinfo.se/2011/flasklagrad-whisky

Lämna ett svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.