Har bestämt mig för att börja brygga öl hemma och gick genom lite utrustning vad det skulle kosta. Inser att jag var lite naiv innan jag börja kolla på priserna. Visst det mesta kosta ungefär vad jag trodde men inte hade jag väntat mig att man skull behöva ge de pengarna för en kittel – och det verkar omöjligt att hitta en begagnad. Visst, kan säkert komma undan lite billigare men att betala några hundra lappar mindre för en utan kran verkar bara att vara dumsnål(?). Svårt att avgöra men av de råd jag har fått så är en kran väldigt smidigt att ha.
Så här ser listan ut över inköp jag ska göra för komma igång, sen tillkommer ju så klart ingredienserna med. Så nu gäller det bara att lyckas finansiera det hela så jag kan komma igång vad som är tänkt i augusti/september.
Mer eller mindre måsten
Kittel, rostfri 30 liter, inkl tappkran och lock – 1690:-
Termometer – 49:-
slev
Jäshink – 95:-
Jäsrör – 6:-
Hydrometer – 49:-
Mätglas – 45:-
Desinfektionsmedel – 249:-
Kapsyleringsapparat – 119:-
Kronkapsyler, c:a 250 st, guld, syreabsorberande – 49:-
Flaskfyllare – 39:-
Silikonslang 3meter – 237:-
Flaskor (artnr 4-1012, 100st á 500ml) – 475:- (ganska onödigt kanske, men jag köper sällan 50cl flaskor och det är det jag känner jag vill ha till mitt hembryggda + det är en engångskostnad)
Summa: 3102:- (+ sleven då som jag väl lär hitta någonstans)
En vörtkylare verkar smidigt att ha så en sådan tänkte jag tillverka själv då det blir 60-70% av priset mot om man skulle köpa en färdig.
DIY
Vörtkylare
10 meter kopparrör 319:-
slangklämmor
Till saken hör ju även att jag aldrig har bryggt öl eller ens varit och sett hur det går till. Eller jo, youtube och nån DVDer. Så visst grunderna har jag, teoretiskt i alla fall. Men som tur var känner jag en bryggare som lovat att jag ska få vara med en dag under min semester. Visst inte hembryggeri, men ändå samma saker fast i lite större skala, bör det vara. Ser verkligen fram mot detta.
Sen ett annat problem är förvaringen av jäshinken under tiden den jäser. Håller just nu på med mätningar i lägenheten för att hitta ett ställe med jämn temperatur som inte är alltför varmt. Lite rädd för att jag endast kommer att kunna brygga öl under vinterhalvåret, men då får jag väl brygga desto mer då och dricka det på sommaren. 🙂
Kul!
Vi tog nyligen vårt första steg som hembryggare och struntade i hävert, utan valde att hälla den kylda vörten genom en saftsil ner i jäshinken. (Silduk från Humlegården är att rekommendera, vanlig saftsilduk är gör finmaskig så att det snabbt blir stopp.)
Vi började med extrakt och en 24-litersgryta, men har inför vår helmaltspremiär valt att investera i en 36-litetsgryta. Vi valde den extra volymen framför tappkran, för att vi vill kunna kola hela vörten utan problem. Blir det för tungt att hölls får vi väl skaffa hävert.
Nåväl, vår extraktpremiär blev väldigt lyckad! Receptet hittar du på vår ganska nystartade blogg. 🙂
http://foodheadbrewery.blogspot.com