Dags att effektivisera!

Med två bryggningar inplanerade i början av Maj så tänkte jag att det är kanske dags att kolla över tiden det tar att brygga. Malten mäter och krossar jag alltid dagen innan, men hädanefter kommer jag även försöka tappa upp mäsk o lakvattnet så det kan stå och om inte nå helt så i alla fall komma lite närmre rumstemperaturen. Detta spar kanske inte jättemycket tid, men en sak som jag tror kommer spara desto mer tid är dessa saker som jag hitta på Julas hemsida.

20130424-213906.jpg
Så jag tror det får bli ett besök där inom kort.

Sen i framtiden skulle det kanske inte sitta fel med en plattvärmeväxlare, men det är lite dyrare så det får vänta ett tag.

Uppdatering: hittade ett bra inlägg på Fear Wolf Brewery´s blogg angående effektivisering: Bryggning: Tips för att korta ner bryggtiden

7 Comments:

 1. Kul att du effektiviserar! Har du isolaret kastrullen? Det är också en väldigt billigt tidseffektivisering.
  /Peter

 2. Ricard @R&R Craftbrewery

  vi spolar upp varmvatten till mäsk/lakvatten som håller ca 59 grader och kommer upp i temperatur på tio-femton minuter.

 3. Ricard @R&R Craftbrewery

  Japp. Tempen är så hög att den dödar de flesta mikrober och vi spolar någon/ några minuter som gör att så rören är spolade sedan kommer ju hela skiten koka efteråt så rent hygieniskt ser jag inga problem.

  • OK, vad jag läst så är det mer än massa mikrober utan en hel del koppar, zink mm som löses upp lättare på grund av att vattnet är så varmt. Har inte vågat chansa på det där…

  • Från slv.se

   Rekommendationer
   Använd inte varmvatten ur kranen till matlagning eller dryck. Kopparhalten kan normalt minskas betydligt om man låter vattnet rinna ur kranen någon minut innan man dricker det. Undvik att laga till och förvara livsmedel i koppar- eller mässingskärl som inte belagts med annan yta.

   Kör nog på kallvatten i fortsättningen men ska försöka snabba på det lite 🙂

Lämna ett svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.