Det gick inte riktigt smärtfritt

Idag var det äntligen dags att brygga. Var ett tag sen sist så jag hade sett fram emot en ny batch av min kaffeporter. Lite ändringar i receptet vad planerade, mer humle, mer kaffe och mäska i 67 grader istället för 66.

läckande kylspiral

Problemen började egentligen redan igår när jag skulle krossa malten själv för första gången. Jag hade inga bladmått så jag kunde ställa in efter ögonmått. Jag hade inte heller någon färdigkrossad malt hemma så det var bara att gå på ögonmåttet. Oj vilket misstag det visade sig vara idag när jag fick än effektivitet på 45% istället för de 70-75% jag brukar få.

Strax innan det var dags att kyla ner vörten insåg jag att jag ju hade köpt nya slangklämmor som skulle sättas på där för de andra var inte så rostfria som de hade sagt i affären. sagt och gjort. Tryckte på de och spände åt skruven. I med kylspiralen i kastrullen. När det en stund senare var dags att sätta igång kallvattnet och börja kyla ner vörten insåg jag att det läckte som f*n. Så det var bara att kolla så skruvarna var spända, vilket de var. Lösningen fick bli att hänga en handduk över och låta det droppa ner i en tillbringare.

Det var dock inte bara negativa saker idag. Det var första gången jag hade gjort en förkultur och det såg lovande ut, så vi får se om det kommer igång och bubblar inatt.

Det blev inte lika stökigt som det har blivit en del gånger och därmed gick det bra mycket snabbare att röja undan allt efter åt. Sen att ölen antagligen kommer landa runt 5,5% istället för de 8 det var tänkt är väl inte lyckat i sig, MEN om den blir drickbar så är det ju ganska positivt ändå eftersom jag kan dricka mer av den. 🙂

Checklista till nästa bryggning.

  • Inhandla bladmått och ställ in krossen ordentligt
  • Ha fler öl kylda
  • Kolla all utrustning innan
  • Skapat en bättre class i Call of Duty i förväg

 

2 Comments:

  1. När vi krossar så gör vi två krossningar med olika inställningar. Först på ca 1.8mm och sedan på 1.3-1.4mm. Funkar rätt bra och krossen greppar malten ordentligt.

    • Ja helt klart måste jag se till att fixa bladmått inför nästa bryggning så det inte blir så här igen. Varför krossar ni de två gånger? klarar inte krossen av att köra det på 1.3-1.4 direkt?

Lämna ett svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.