Hemmabyggd “Lagerkyl”

Har gått ett tag och funderat på om jag har möjlighet att brygga en lager, först var det tänkt att brygga den några vänner som har en extra kyl, men den gick inte att ställa så den kom upp i de temperaturer som en lager vill jäsa i. Så då fick jag fundera ut en annan lösning.

Då jag sen tidigare införskaffat och skurit till en frigolitlåda efter tips från Nerbrewing så var det bara att testa och se om man kunde få rätt temperatur i den och om man sen skulle kunna hålla den på en jämn nivå.

Sagt och gjort, 17 liter vatten i en jäshink och några isklampar stoppades ner i lådan. Temperaturen verkar man kunna styra temperaturen så den hålls ganska stabillt. Jag byta klampar två gånger om dagen. I brist på isklampar så hade jag 4 stycken vid ena tillfället och 3 vid andra (lite varierande storlekar o så…).

I hinken hade jag från början 15 gradigt vatten. Borde kanske tagit kallare, men hade ingen termometer i närheten. I början hade jag fem-sex isklampar för att få ner temperaturen på vattnet. Detta var ordnat över natten. När vattnet höll tolv grader så börja jag skifta mellan tre/fyre isklampar. Luftemperaturen i lådan variera mellan 10 och 17 grader, och vattnet låg konstant på 12 grader under de tillfällen jag mätte av temperaturerna.

Testat avbröts när vattnet haft samma temperatur i 2½ dygn.

Slutsats: Glömmer man inte byta klampar så borde man kunna jäsa lager och pilsner i denna lådan! Dock ska man nog testa sig fram några dagar innan med hur många isklampar man måste ha i för att få ner det till önskad temperatur.

3 Comments:

  1. Borde ju gå att bara byta termostat (med teperaturdisplay så du kan reglera temperaturen som du vill) som har ett större temperaturomfång. Då kan du ju både hållarätt temp för lagerhållning och bryggnig av alla typer av jästa produkter. Med en värmare också skulle du kunna göra om den till en brödjäsningsugn för att få perfekt jäsning av bullar och bröd så blir tanten glad också :-).

  2. Precis 🙂

Lämna ett svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.