IBU problem

I kväll ska andra buteljeringen tappas på flaska. Dock har jag lite av samma problem som med min första bryggd. Beskan, den är påtok för låg för att vara en IPA. Nästa bryggd blir det att köra med 5 liter mindre vört och med ett liggunderlag som isolering runt grytan så ska vi se om vi kan få igång koket än mer och då kanske kan plocka ut lite mer beska.

Dock verkar “a new hop” väldigt lovande (ja förutom att den inte har så mycket beska jag vill ha), så jag funderar på att göra en exakt likadan om några veckor, fast då som 20 liters batch (med liggerunderlag runt grytan) istället för 25 som jag hade nu. Mycket för att ha de två att jämföra mot varandra med och se vad skillnaden blev. Men innan dess har jag två Single Hop brygder planerade. Lite sugen på att försöka få till att brygga dessa samma dag. Får fundera lite till över det där, låter inte för jobbigt, men om något skulle strula så blir det genast lätt kaos då.

7 Comments:

 1. Hur mycket humle hade du i koket? Räknade du på den totala IBUn när du räknade på det, eller räknade du bara med IBUn från bittergivan?

  • jag hade räknat med total IBU runt 57 men lär inte ha fått ut mer än 45. max känns det som. men liggunderlag är inköpt så i helgen blir det ny bryggning så får vi se var det slutar 🙂

 2. Om jag förstod dig rätt nu så räknade du med IBUn från smak- och aromgiva, vilket i stort sett känns försumbart när man pratar om tydlig beska. Jag brukar räkna med bittergivan för att få en beska som jag vill ha, sedan struntar jag i att räkna med de övriga siffrorna som anges. 🙂

  Lycka till med nästa!

 3. Tråkigt att du inte fått problem.
  Lite input:
  – Hur ser ditt vatten ut? Du kan komma att behöva tillsätta kalciumsulfat för att framhäva beskan.
  – När lägger du dina humlegivor? Rekommenderar 60, 15, 3 + torrhumling på IPA.
  – Hur utjäst är ölet?
  – Hur stor bittergiva har du?
  – Hur stor volym har du och hur stort bortkok har du?
  – Ett annat tips är att lägga IBUn i nivå med OG:t, dvs om OG 65, IBU 65.

  Tror inte koket är boven i detta om jag skall vara ärlig.

  /Peter

  • Senaste bryggden räkna jag
   60 min = 31 IBU
   30 min = 23,7 IBU
   0 min = 0 IBU
   Totalt: 54,7 IBU

   Jag kanske ska satsa lite mer på bittergivan?

   vattenprofilen där jag bor är:
   Kalcium mg/l 23
   Magnesium mg/l 2,2
   Natrium (Na) mg/l 13
   Sulfat mg/l 6
   Klorid mg/l 22
   Alkalinitet HCO3 mg/l 44

   Denna gången hade jag 25 lite från början med i sekundären kom det endast 14-15 liter. dock hade jag en del kottar som jag misstänker har tagit en del.

   hade OG på runt 60 så det var ju tänkt att bli bra nära…

   • Okej,

    Din sulfat nivå är riktigt låg och den är tom lägre en klorid nivån. Jag kan bara rekommendera dig att tillsätta kalciumsulfat i koket. Sikta på att höja sulfat till 170, se bara upp så du inte höjer kalciumet över 150 bara. Använder du BeerSmith eller liknande problem så kan det hjälpa dig räkna ut hur mycket du skall ha i.

    Tror tom att bittergivan är för stor. Jag brukar sikta på 20-25. Flytta även 30 minuters givan till 15 minuter. 0 minuters givor har jag ingen erfarenhet av men iom att du torrhumlar så skulle du kunna justera det till 3 minuter istället.

    Vidare så tror jag inte att du skall använda dark crystal i en ipa, alldeles för mörk och sött. Kör carared som mörkast.

    /Peter

Lämna ett svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.