Kaffebryggning till Night of the Vampire

Efter många funderingar hur jag skulle göra med kaffet till Night of the Vampire, kom jag fram till att jag skulle testa att kallbrygga det. Efter lite undersökningar på nätet så hitta jag ungefär lika många recept som sökresultat. Så som vanligt så tog jag en blandning av det jag hittade.

Det slutade med att jag valde Harfusa, ett Etiopiskt kaffe från Kind Cigars. Varför jag valde just detta kaffet var för att jag var sugen på att se vad de framträdande blåbärstonerna kunde göra med en porter.

Jag mätte upp 50 gram kaffe och tillsatte 3 dl vatten direkt från kranen och ställde sen in burken i kylskåpet.

Efter 24 timmar tog jag ut burken och sila det genom ett kaffefilter. Resultatet blev två deciliter kaffe som smakade riktigt trevligt.

Innan jag sen hällde i det i mina 15 liter porter som ligger i sekundären och gottar sig så valde jag att koka upp kaffet i en två minuter eller så för att få bort de flesta bakterierna. Kanske skulle jag kokat det lite längre för att vara helt säker, men får helt enkelt hoppas på det bästa.

Innan jag tillsatte kaffet i sekundären passade jag på att buteljera tre flaskor av portern så jag har lite referensmaterial när de ska testas av.

Jag hällde i kaffet medan det var ganska varmt, fick dock stå och svalna en liten stund. Efter ett dygn smakade jag på portern och det verkar ha fått en ganska trevlig kaffeton, även om portern i sig på sina 7,7% kändes ganska spritig. Kanske skulle jag tagit lite mer kaffe? Har läst om de som hade använt upp till 200 gram kaffe till sina batcher, men det lät lite väl mycket då jag inte vill att kaffet ska helt ta över smakerna i ölen.

Ikväll ska jag smaka av det igen och se om det ska buteljeras i helgen eller om jag ska låta det få en liten skvätt kaffe till…

Lämna ett svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.