Dagen efter jag hade klippt i vaniljstången och stoppat den i lite bourbonwhiskey så tog jag ut dessa och klippte de en gång till på längden. Men sen kom funderingarna på om jag skulle ha gjort det där. Det hela beror väl lite på vad jag vill göra med vaniljen, eller kanske framförallt bourbonen. Vill jag ha med den i stouten eller vill jag bara ha den för att döda organismer på vaniljstången? Om jag inte vill ha i bourbonen i ölen så borde jag ju ha rätt stora bitar av vaniljstång i bourbon och hälla av whiskeyn innan jag ska slänga i det i sekundären. Sen får de kanske ligga där lite längre eftersom kontaktytan inte är så bra så utbytet av vaniljsmaken till ölet, vilket i sin tur även innebär att så mycket av aromerna inte försvunnit ut i bourbonen. Kanske skulle jag lägga vaniljen i en hyfsat smaklös vodka istället.
Frågan är hur länge vaniljen måste ligga i sprit för att vara säker att kasta ner i ölen?