Vänliga bryggare, del 2 (att brygga en SMÖF-lager)

Oppigårds SMÖF lagerHar funderat på att testa brygga en lager, men då jag inte är speciellt intresserad av en traditionell lager så tänkte jag brygga nått lite mer välhumlat och kom att tänka på Oppigårds SMÖF-lager. Så jag drog i väg ett mail till Oppigårds och fråga om de hade lite tips för att brygga en välhumlad lager, det gick ju bra sist när jag fråga Det Lille Bryggeri om deras lakritsporter. Efter mindre än ett dygn kom svaret från Oppigårds med lite matnyttig information. Nu hade jag ju inte tänkt att försöka brygga en klon av denna, men då jag aldrig bryggt nån lager innan så är detta okänd mark och all information jag kan få tag på uppskattas. Ett stort tack till Mattias på Oppigårds för det snabba svaret!

Hej kul att du gillar vår öl. Här får du lite tips:

 

Maltgiva:
85% Pale Ale malt
10% Carahell
5% Carapils

mäsktemp 64grader

 

OG 1052. IBU 37

 

Humlesorterna vi använde till Smöf var Simcoe, centennial och Columbus, med fokus på Simcoe och Centennial som arom. Ölet är humlat med en bittergiva vid 60 sedan sk hopbursting från 30 min till avslut, dvs att man ökar mängden ju närmare slutet man kommer. t.ex är 0givan dubbelt så stor som 5min-givan! Ölet är både mash-hoppad och torrhumlad med Simcoe. Du kan med fördel kolla vattnet, vi tillsätter genomgående Calciumklorid för att öka den mängden lite.

 

Jästen vi använde var fermentis saflager w 34/70, och jästemp, ca 14-15 grader.

 

Lycka till
Mvh Mattias Eriksson, Bryggare, Oppigårds Bryggeri

 

Comments are closed.