Så här hanterar jag mina fat innan buteljering

Fick en fråga på twitter angående hur jag gör med fat och buteljering. Då twitter inte tillåter längre texter så tänkte jag att jag slänger in det hela i ett blogginlägg istället.

1. Diskar och sprutar i Star San
2. Fyller fatet med öl
3. Trycksätter fatet med lite CO2  (0,5 bar) i några sekunder. Det är viktigt att inte ha för högt tryck för då kan man råka trycka in syre i fatet istället.
4. Stänger av CO2 och drar upp ringen till ventilen och släpper ut all gas.
5. Upprepar steg 3 och 4 några gånger för att få ut all luft ur fatet.

Då jag har kallkraschat ölet innan jag lägger det på fatet så håller det runt 0 grader, vilket gör att ölen är rätt lätt att kolsyresätta jämfört om ölet hade varit i rumstemperatur.

7. Kolsyresätter fatet med en 1,4-1,5 bar, och lägger det ner (med kolsyreventilen uppåt) och gungar det fram och tillbaka i cirka 15 minuter.
8. Stänger av och släpper ut all gas.
9. Sätter på gasen med runt 0,3 bar och testar om ölet fått tillräckligt med kolsyra. Annars upprepar jag steg 7 och 8 igen dock med 5 minuters intervaller med gungandet av fatet.

Detta är om jag vill dricka ölen samma kväll eller inom de närmsta dagarna.

Sen brukar jag kolsyresätta fatet med mina hemmagjorda Beergun enligt denna tabell (ej slaviskt då jag modifierar det lite efter vad jag tycker ölen ska ha) plus 0,1 -0,3 och låta det stå 1 till två veckor för att veta att ölet fått den kolsyrenivå jag vill ha i flaskorna (plus de där 0,1 – 0,3  då det brukar försvinna lite kolsyra vid buteljering)

 

Comments are closed.