1 år som hembryggare

Idag är det ett år sen jag bryggde min första batch. Det var tänkt att bli en IPA, men det blev något helt annat. Ska sanningen fram så är den inte så god som jag tyckte då när jag precis hade bryggt min första öl. Men den var tillräckligt lyckad för att jag skulle få blodad tand och fortsätta brygga.

Målet var att försöka brygga två gånger i månaden men det gick inte, men nästan. 17 batcher har det blivit och 12 olika bryggder. Mycket IPA, DIPA och kaffeporter har det blivit samt en stout som verkar kunna bli helt OK och en pale ale som står på jäsning nu. Den tror jag tyvärr inte blir så bra. Kommer saknas en hel del kropp i den, så stämmer humlet hyfsat så kommer jag brygga om den och justera maltbasen lite och höja mäsktemperaturen några grader.

Vad som ska bryggas kommande år blir antagligen några batcher av kaffeportern, för jag har lite planer för att göra den än bättre än vad jag tycker den redan är.

Andra öl jag har lite funderingar på är:

  • Lakritsporter
  • Choklad/Chillistout
  • Belgisk trappist

Målet med bryggningen detta året har inte varit att experimentera med konstiga brygder, utan mer komma in i bryggningen och lära mig grunderna och komma fram till vad ändringar i de olika stegen innebär, allt från mäsktemperaturer till olika jäststammar. Jag har mycket kvar att lära mig där så jag tror inte det kommer bli alltför mycket tokiga experimentbryggder kommande år heller.

2 Comments:

  1. Snåla inte med lakritsen bara. Vi följde rekommendationerna i beersmith och det blev lite lite. Väldigt god men för lite lakritssmak. Lakritsstängerna de har på vissa apotek är händiga att jobba med.

Lämna ett svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.