Så här brygger jag mitt öl

För ett tag sen frågade en bekant hur jag gjorde när jag bryggde mitt öl, så här kommer en kort redogörelse om ungefär hur det går till. Kan ha missat något eller rört till det lite, men följer man detta så bör det bli någon form av ölliknande dryck …

Förberedelser

För att få till en smidig bryggdag så krävs det lite förberedelse, detta är mer eller mindre ett måste.

Recept
Vad ska bryggas? Ska det bryggas efter ett färdigt recept eller ska jag göra ett eget?
Att brygga någon annans recept tar ju helt klart mindre tid än att göra ett själv, men vilket är roligast? Själv har jag gjort alla recept utom två kloner som jag testat brygga. Har man bara läst lite, och undersökt lite hur andra öl i den stilen är uppbyggda med malt och humle så är det rätt svårt att misslyckas (misslyckas i den bemärkelsen att ölet inte kommer gå att dricka i slutändan). Sen att man inte alltid träffar rätt och det blir precis som man vill är ju en annan femma, men då är det “bara” att justera receptet lite och ge sig på det igen.

Fixa ingredienserna
Då Malmö saknar en vettigt hembryggarbutik så köper jag det mesta via nätet, vilket nästan är smidigare då man får grejerna levererade dagen efter.

Förkultur (eventuellt)
Gör man som jag och (oftast) använder flytande jäst så bör man sätta igång sin förkultur i alla fall två – tre dagar innan bryggningen. Med torrjäst behövs inga förberedelser.
Läs mer här …

Krossa malten (eventuellt)
Det tog inte speciellt långtid innan jag införskaffa mig en maltkross, så numera köper jag endast hel malt och krossar de själv veckan innan bryggdagen (oftast blir det nog kvällen innan så jag kanske bör bli lite bättre på att planera mina förberedelser).

Mäta upp vatten (eventuellt)
Absolut ingen nödvändigt, men jag brukar tappa upp kallvatten dagen innan så det får stå under natten och komma lite närmre rumstemperatur. Detta för att spara in lite på uppvärmningstiden, hur mycket jag spar på detta vet jag egentligen inte men jag inbillar mig att det är tillräckligt med tid för att det ska vara lönt.

Bryggdagen

Antar att alla hembryggare har sina egna sätt och rutiner att brygga sitt öl, men så här gör jag.

Värma mäskvatten
Enda kruxet här är väl att ta reda på vilken temperatur vattnet ska upp till för att man ska få rätt temperatur i mäskkärlet. Jag använder mig av formuläret här på sidan, och jag brukar träffa det ganska exakt där jag vill.

Tillsätta salter
Är inte helt hemma på det där med vattenjustering, men jag brukar tillsätta mina salter här, men vad jag läst mig till så tillsätter en del bryggare salterna i uppkoket av vörten. Men jag gör så här och jag tycker det har förbättrat min öl sen jag börja med detta. Var man väljer att tillsätta sina salter beror väl lite på vad man vill att de ska göra. Jag är som sagt inte helt hemma med detta än …

Glöm inte att recirkulera vörten

Glöm inte att recirkulera vörten

Mäska & Värma lakvatten
Perfekt tillfälle att hälla upp en öl och tända en cigarr. Dock måste man se till att man har något rent för vörten.

Laka ur
Kanske det tråkigaste av bryggningen (förutom disken). Men det ska göras, och göras ordentlige. Hur tråkigt det än må vara så ska man inte tappa ut vörten för snabbt.
Här är det även bra att se till så vörtkylaren är inkopplad och fungerar som den ska.

Mäta “pre boild” värdet
Detta fick en egen punkt, mest för att jag själv till 75% glömmer bort detta, och det är lika störigt varje gång jag kommer på att jag missat det. Oftast när jag tillsatt jästen och stängt jäskärlet …

Vörtkok
Ännu mer dötid när man väntar på att vörten ska börja koka. Här kan man göra en del förberedelser inför kommande moment som att diska hinkar och annan utrustning som ska användas när väl koket är klart. Även ett bra tillfälle att blanda Star san, mäta upp humlegivor om man inte gjort det innan.

mäta-upp-humleNär väl vörten kokar så är det dags att vara beredd med humlegivorna. Själv använder jag en app på min telefon som heter BrewTimer, funkar helt ok även om jag skulle vilja ha en del ändringar i den.

Kyla ner grönölet
Jag brukar slänga i min vörtkylare i koket när det är en 15 minuter kvar på koket så jag blir av med all som kan tänkas vilja infektera min öl. Sen är det bara att vänta (med locket på kastrullen) tills grönölet blivit tillräckligt svalt för jästen. Från och med nu måste allt vara desinfekterat med Star San eller liknande.

Filtrera grönölet
Här använder jag mig av en vanlig saftsil som finns i (antagligen) alla hembryggarbutiker. Jag har på senare tid även börjat använda mig av humlepåsar för att snabba på denna processen lite.kylning

Mäta OG
Bör inte glömmas om man vill kunna räkna ut hur stark ölen blir i slutändan.

Tillsätta jästen
När väl grönölet är svalt och fritt från humlerester är det dags att tillsätta jästen. Efter att jag tillsatt jästen så brukar jag skaka jästhinken en minut eller tre.
I jäsröret har jag börjat tillsätta dålig whisky, då Star San som jag använde för kan bubbla bort rätt snabbt när det är hög aktivitet. Whisky behöver man aldrig fylla på…

Diska
Nödvändigt ont som måste göras.

Annat småfix

Torrhumla (eventuellt)
Inte alla öl, men vissa ska/bör torrhumlas. Detta bör man inte glömma bort om man planerat en dag för buteljering.

Buteljera (eventuellt)
Ja om man inte lägger det på fat det vill säga. Vid buteljering för man inte glömma att tillsätta socker på något sätt om man vill ha kolsyra öl. Jag har formulär för att räkna ut hur mycket socker man ska tillsätta vid buteljering för att få önskad mängd kolsyra, formuläret hittar du här. Själv använder jag en mockabitsocker i varje 33cl flaska och det tycker jag fungerar bra till de typer av öl jag bryggt hittills.

Hitta på ett namn
Alla öl måste väl ha ett namn?

Skapa etikett
skapa-etikett
Man kan göra det lätt för sig och skapa en etikett där man bara byter ut namn och andra fakta, eller så kan man göra som jag gör och göra en nya för varje bryggd. Jag var först inne på att göra en som jag bara ändra texten till varje bryggd, men insåg att jag tyckte det var rätt kul att skapa etiketter. Även om jag ibland önska att jag valt det första alternativet.
Så här gör jag mina etiketter.

Comments are closed.