Förberedelserna är i full gång

Kallbryggning av kaffe

Kallbryggning av kaffe

Igår var det äntligen dags att kallbrygga mitt Harfusa kaffe till senaste batchen av Night of the Vampire. Dock gick det tyvärr inte så smidigt som jag har hoppats på.
Jag hade fått en kaffekvarn som det var lite glapp i kontakterna som jag hade tänkt laga. Dock så testade jag den när jag fick hem den och den starta utan problem, så jag tänkte att jag väntar med att öppna den tills jag malt kaffe till första matchen. När det väl var dags att mala så fungerade den såklart inte. Skruvarna för att öppna upp den var så klart inte standard utan några triangelformade saker.

 

Det var bara att ge sig ut på jakt efter någon som hade en kaffekvarn som jag kunde låna.
Dock, eftersom jag hade lite bråttom att få det gjort, så gick det inget vidare utan det sluta med att jag körde det i mixern och fick lite som antagligen var lite väl finmalt och

Filtrering av Kaffe

Filtrering av Kaffe

en del som var på tok för stort. Men men det får vara för denna gången. Då jag misstänkte att jag inte kommer få ut det jag ville av min 100gram kaffe jag brukar använda så tog jag 150 gram denna gången i samma mängd vatten (6dl).

Idag när det hade fått stå i kylen i en 20-22 timmar så filtrerade jag det och koka upp det i några minuter för att undvika att det skulle infektera ölen. Efter jag hade filtrerat det så återstod 4 dl vätska. Dock tänker jag någon gång testa att slänga de malda kaffebönerna direkt i sekundären en gång i framtiden. Detta efter att ha pratat med en del bryggare på Copenhagen Beer Celebration om hur de tillsatte kaffet i sina brygder.

Medan kaffe stod på kylning passa jag på att tappa över portern till sekundären, där jag senare tillsatte kaffet.

Bakar flaskor

Bakar flaskor

Men när ölen nu ska buteljeras till helgen eller början av nästa vecka så måste jag ha flaskor, så det blev att slänga in en omgång sådana i ugnen och baka dessa.
Sen börja jag fundera lite på de jag baka för 1-2 månader sen, som står i kartonger. Är dessa fortfarande dugliga att buteljera i som de är eller borde jag köra in de en omgång till i ugnen för att vara på säkra sidan?

 

Snart ska den buteljeras!

Snart ska den buteljeras!

 

3 Comments:

 1. Tja!

  Jag är på G att göra en kaffe imperial stout och jag har gjort några förr men endast vanliga imperial stouts utan kaffe. Kan du tipsa vilket sätt du tycker funkar bäst med hur du tillsätter kaffet? Har köpt den vietnamesiska versionen av världens dyraste kaffe. Kopi Luwak 🙂
  Berätta gärna hur du gjorde om du pallar och har tid.

  Ha det fint!
  Med vänlig hälsning Jens Oscar

  • Tjenare, de gånger jag fått bäst resultat (2 av 3 batcher) har jag använt 100gram kaffe som jag kallbryggt ett dygn i kylskåpet i 3 dl vatten. Men där antar det varierar lite beroende på kaffesort. Detta filtrera jag sen och koka upp några minuter, kylde ner det lite och hällde i det i sekundären en 2-3 dagar innan buteljering. Sekundären hade 17-18 liter blivande öl när kaffet tillsattes. Då fick jag en tydlig kaffesmak men som inte tog över allt annat.

   • Hallå,

    Ok, tack så mycket för informationen. Ska bli intressant att se var det slutar någonstans.

    Tack igen.

    Med vänlig hälsning Jens Oscar

Lämna ett svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.