Torrhumling

När jag har torrhumlat mina brygder så har jag alltid kastat i pellets rakt ner i sekundären. Men nu när det snart är dags att brygga en ny IPA som jag tänkte torrhumla så har jag börjat fundera lite på att låta de ligga i en påse. Detta verkar ju jäkligt praktiskt då jag förlorar några liter nu då det är massa humlerester som ligger och flyter runt i ölen så jag inte kan få med allt. Vilket även resulterar i att jag blir lite “snål” och tappar några flaskor som jag kanske inte borde göra då det följer med lite skröfs från humlen.

Problemet med att ha humlen i påsar verkar vara:

  • lättare att få infektion i brygden (borde kunna undvikas genom att dränka påsen i star-san)
  • sämre utbyte (bara att slänga i mer humle)

Även läst om några som istället utökar sin 0 minuters giva istället för att torrhumla…

En annan lösning är kanske att torrhumla med kottar istället för pellets, då vad jag har förstått så flyter kottarna upp till ytan och lämnar inte lika mycket skröfs kvar i ölen. Eller så kan man passa på att testa att kallkrasha ölen på balkongen nu när det är kallt ute – för det ska ju hjälpa till att få ner skröfset från pelletsen ner till botten.

Men men det är ett tag till det är aktuellt nästa gång, först ska ju ölen bryggas och primärjäsas.

One Comment:

  1. Att både ösa ner mycket lågalfa humle vid 0 och torrhumla mycket är min åsikt, och såklart torrhumla i tekulor eller sildukspåsa.

Lämna ett svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.