Monastery of Undead

10422943_710259482381957_4724950823163119018_nI fredags var det bryggdag av min första Belgian Strong Dark Ale. Bryggdagen var egentligen planerad till torsdagen, men då hoppa jag in och hjälpte till att brygga på South Plains.

Bryggdagen fungera väl ganska bra förutom start och slut. Precis när jag satt igång vattnet för uppvärmning kom jag på att jag inte hade beställt hem den humlesorten jag hade tänkt mig, men efter att ha frågat lite folk i närheten om de hade humlesorten utan att få nått possitivt svar så skrev jag om receptet lite.
Då fick jag såklart ett meddelande att det fanns 100 gram att hämta i Malmö om jag ville ha, men då var receptet redan omgjort så då valde jag att köra på det istället.

Sen löpte dagen ganska bra, fick kanske inte riktigt den effektivitet jag hade önskat men nära nog, så det får duga.

Slutet av bryggdagen slutade med att jag plaska runt i öl. Japp gjorde klassikern och hade inte stängt kranen på jäshinken ordentligt, så där rann ut några liter innan jag insåg vad som hände.

Jag pitcha jästen vid 18 grader och sen dess har jag höjt temperaturen i kylskåpet till 25 grader. Detta har skett stegvis i 8-12 timmars intervaller. Dock märkte jag att jag inte kunde få mer än 22 grader i kylskåpet utan fick sticka till Jula och handla en Frostvakt. En av de saker som jag placerar i kategorin: “saker jag inte trodde jag skulle behöva köpa för att brygga öl”.
Ölet har snart jäst klart så, så imorgon kommer jag sänka temperaturen till 20-21 grader och låta den jäsa ut resten.

Sjukt nyfiken hur denna ölen blir. En sak vet jag att om den inte kommer bli bra kommer jag att brygga nått liknande igen då jag är stort fan av de belgiska trappist/abbey ölen (ja stor generalisering men…).

Comments are closed.