Öl med smak av lakrits

Ett av de kommande projekten att brygga är en lakritsporter och lite tankar har kommit upp angående detta.

Som jag ser det finns fyra olika ingredienser att tillsätta för att få lakritssmaken.

  • Lakritsrot
  • Lakritspulver
  • Lakritssirap
  • Lakritsstång

“Problemet” med rålakrits är att det innehåller mellan 2-20% glycyrrhizinsyra, ett ämne som är runt 50 gånger sötare än socker vilket kan göra att ölet väldigt sött. Därför börja jag även söka efter alternativ för att få lakritssmak utan att använda lakrits. Inte för att jag tänkte brygga en lakritsöl utan lakrits, men kan kanske använda detta för att förstärka lakritssmaken.

De ingredienser jag hittat är:

  • Melass (från sockerrör)
  • Demerarasocker
  • Stjärnanis
  • Fänkålsfrön

Jag skickade ett mail till Lakritsfabriken i Ramlösa, och fick detta svar av Martin J.

Tack för ditt mejl. Glycyrrhizinsyra är en del av lakritsrotens substans så du ska bara hålla dig till lakritsroten som råvara. Den finns i pulverform eller i granulat och är nerkokt rot. Det finns även mald lakritsrot men inte att rekommendera utan man ska använda pulver eller granulat. Lakritspulver är sött och har intensiv smak så endast en liten mängd ska tillföras. Anis, fänkål eller andra liknande produkter förknippar man ofta med lakrits. Jag tycker du ska köpa pulver och koka upp eller färdig syrup och smaksätta din öl och gärna under jäsningen. Det tror jag funkar bäst.

Ovetenskapligt test

lakrits porter test

Eftersom jag tidigare tänkt att lakritspulver kunde vara en lösning för att smaksätta en lakritsporter så hade jag en burk hemma. Beväpnad med pulver, Fuller’s London Porter och ett glas så hällde i en halv tesked med lakritspulver i botten av ett glaset och hällde sen upp ölen i det och rörde sen försiktigt om med en sked.
Resultatet blev att ölen fick en trevlig lakritssmak, även om jag skulle tagit lite mindre mängd lakrits nästa gång så inte lakritsen tar över smakerna från malt och humle helt utan framträder mer i eftersmaken.
Det största problemet var att det fick en sträv munkänsla efteråt. Kan ha varit mängden. Kanske kan man komma runt detta med att ha en mindre mängd och låta det ligga o gifta sig längre. Dock vet jag inte hur tiden påverkar resultatet då pulvret löste upp sig helt i ölen.
Jag skicka ett mail till Martin igen och fick svaret blev det jag misstänkte, mindre pulver bör lösa det problemet. Så det bli att testa igen.

Slutsats

Så även han är inne på att pulvret bör användas, så det är det jag kommer köra första gången jag gör lakritsporter för att se hur det blir. Möjligen kommer jag, om jag brygger fler batcher, att justera med andra ingredienser som hjälper till att ge lakritskaraktär åt ölet.
Hur mycket av vad är nog svårt att säga, jag tror det beror mycket på hur mycket och vilka maltsorter jag kommer använda i portern. Så att göra små försök med andra ölsorter kommer nog bara ge mig en riktning åt rätt håll…

Men vad jag har läst på nätet så är det som rätt många hembryggare använder lakritsrot i början och/eller i mitten av koket. Men jag blir inte riktigt klok på deras slutsatser. En del säger att de får fram fina lakritssmaker, andra säger att de inte får fram något speciellt.

 

 

Lämna ett svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.